Een betrouwbare back-up is onmisbaar voor je bedrijf. Daarbij moet je niet alleen nadenken over het veiligstellen van bestanden, maar ook over de informatie in je databases en je e-mail. Je wilt namelijk niet dat je jouw data verliest wanneer er iets mis gaat.

Toch is die kans heel reëel: een medewerker die per ongeluk belangrijke informatie weggooit, een cyberaanval, waterschade of brand of falende hardware. Een back-up strategie die volledig aansluit op jouw business case voorkomt onnodige schade. Er is geen one size fits all back-up oplossing en daarom zetten we een paar opties voor je op een rij.

De juiste back-up oplossing kiezen

Back-ups zijn er in vele soorten en maten. En niet iedere back-up oplossing biedt dezelfde mogelijkheden. Vaak zijn ze ontwikkeld voor een specifiek platform of toepassing. Daarom is maatwerk zo belangrijk bij het kiezen van je back-up oplossing: jouw back-up moet aansluiten op jouw wensen en behoeften, zodat jouw bedrijf -als het eens mis gaat- zo snel mogelijk weer up and running is.

Breng dus vooraf in kaart van welke gegevens en infrastructuren je een reservekopie wilt hebben en hoe snel je deze reservekopie terug wilt kunnen zetten. Bedenk ook of je daarbij afhankelijk wilt zijn van andere partijen, leveranciers, of dat je liever zelf de regie neemt en houdt op het moment dat je een back-up terug moet zetten.

Ten slotte moet je bij het vaststellen van je back-up strategie ook rekening houden met de vereisten uit privacywet- en regelgeving, want de gegevens van jouw klanten en werknemers staan natuurlijk ook in je back-up.

Zijn back-ups in Microsoft 365 dan niet voldoende?

Maakt jouw bedrijf gebruik van Microsoft 365? Dan worden je gegevens uit de Office-applicaties sowieso in de cloud opgeslagen. Dat is een prettig idee, maar het neemt de noodzaak van een aparte back-up oplossing niet weg. Want hoewel de data in de cloud geback-upt wordt, zitten er behoorlijke beperkingen aan die ervoor zorgen dat je er niet op kunt vertrouwen als enige back-up oplossing:

 • Dataverlies
  Microsoft 365 biedt ondanks versiebeheer en de opslag van bestanden in prullenbakken slechts beperkte beveiliging tegen dataverlies. Verwijder je bestanden uit de prullenbak? Dan is het item voorgoed verwijderd en is er geen mogelijkheid meer om het terug te halen.
 • Dataretentie
  Ook als het gaat om het bewaren van historische gegevens zitten er flinke hiaten in het beleid van Microsoft 365. Als een medewerker bijvoorbeeld uit dienst gaat, worden de gegevens en bestanden van die medewerker maximaal 90 dagen bewaard. Het retentiebeleid van Microsoft is alleen bedoeld om situationeel dataverlies te voorkomen, maar niet als alles omvattende back-up oplossing.
 • Menselijke fouten
  Veel dataverlies wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Een medewerker kan bijvoorbeeld een geïnfecteerd bestand downloaden of zijn gebruikersnaam en wachtwoord invoeren op een, achteraf gezien, onveilige website. Vaak gebeurt dit niet met kwade opzet, maar de beveiliging binnen Microsoft 365 biedt niet genoeg beveiliging tegen dit soort risico’s.
 • Bescherming tegen kwaadwillenden
  Ransomware, malware en virussen kunnen ontzettend veel schade aanrichten binnen organisaties. Ze sluipen binnen via e-mail, bijlagen en geïnfecteerde bestanden. Natuurlijk is het verstandig om medewerkers te leren hoe zij risico’s kunnen herkennen, maar als organisatie moet je ook aanvullende maatregelen nemen. Exchange Online heeft wel enige functies die tegen dit soort aanvallen beschermen, maar dit is niet voldoende om ernstige aanvallen op te vangen. Wat wél echt helpt is beschikken over actuele en regelmatige back-ups.

Kies de back-up oplossing die bij jouw bedrijf past

Zoals we hierboven al aangaven, zijn de back-up functionaliteiten in Microsoft 365 beperkt. Zeker wanneer het gaat om de databases en structuren waar je als bedrijf op vertrouwt. Een bijkomend nadeel is dat je bij het terughalen van gegevens volledig afhankelijk bent van Microsoft: je kunt zelf geen gegevens terughalen en moet afwachten wanneer én hoeveel data zij voor je kunnen recoveren.

Het is dus geen overbodige luxe om een externe back-up oplossing te kiezen. Je wilt namelijk niet op het moment dat je niet meer bij je data kunt tot de conclusie komen, dat je je gegevens écht kwijt bent. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, biedt CommITment verschillende back-up oplossingen.

M365 Back-up

Aangezien er nogal wat haken en ogen zitten aan de back-up oplossingen van Microsoft, ontwikkelden wij zelf M365 Back-up. Als organisatie kun je daarmee zelf een back-up maken van individuele files, uit bijvoorbeeld OneNote, SharePoint of Exchange. Daardoor behoudt jouw organisatie met deze oplossing de volledige regie over je back-ups en bestanden.

M365 Back-up bieden we aan als een managed service en we maken hiervoor gebruik van ons eigen private cloud platform. De datacentra voor dit platform staan in Arnhem en Groenekan. Doordat dit een ’Twin Datacenter’ is, minimaliseren we geplande en ongeplande downtime van de systemen.

M365 back-up - CommITment cloud computing

Online back-up oplossingen

Naast M365 Back-up bieden we ook een aantal online back-up oplossingen aan. Welke oplossing bij jouw organisatie past, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je organisatie en welke gegevens en structuren je wilt back-uppen.

Kleinschalige back-up oplossing

Ben je op zoek naar een kleinschalige back-up voorziening voor bijvoorbeeld enkele lokale servers of werkplekken? Dan is de online back-up die gebaseerd is op Ahsay software waarschijnlijk een goede oplossing. Deze back-up oplossing werkt op basis van het client-server model. Software die geïnstalleerd is op de client -de server of werkplek-, wisselt gegevens uit met de online back-up server. Daardoor zijn je bedrijfskritieke gegevens altijd beschikbaar voor herstel.

Online back-up voor servers

Om virtuele servers veilig te stellen, raden wij vaak een online back-up systeem aan dat is gebaseerd op Veeam. Veaam back-up en replicatie berust op de ‘snapshot’ technologie. Dat betekent, simpel gezegd, dat de staat waarin een server zich op dat moment bevindt, opgeslagen wordt als back-up. Dit is een betrouwbare methode: CommITment gebruikt deze back-up oplossing voor de virtuele servers in onze eigen private cloud.

Cloud-Connect

Maakt jouw organisatie zelf al back-ups met Veeam en sla je deze on-premise op, maar wil je een extra veiligheidslaag inbouwen? Voor wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt in je serverruimte, je hardware het begeeft of om te voorkomen dat je bedrijf stil ligt bij diefstal? Dan kun je met Cloud-Connect je data veiligstellen. Een kopie van de lokale back-up wordt dan tevens opgeslagen in de private cloud van CommITment. Zo heb je altijd toegang tot actuele gegevens, ook als je eigen back-up niet beschikbaar is.

Back-uppen is maatwerk

Je ziet het: er is geen kant-en-klare back-up oplossing die voor iedere organisatie wérkt. Daarom helpen we jou graag met het inventariseren van jouw back-up behoefte en het opstellen of finetunen van je back-up- en data herstel-strategie. En wanneer je zover bent, natuurlijk ook met de implementatie van de oplossing die daar het best bij past.

Wil je meer weten over onze back-up oplossingen of wil je dat we met jou meedenken? Neem dan contact met op met Harrie Bolt. Dit kan via e-mail harrie@commitment.nl of per telefoon op nummer 030-2760349. We helpen je graag!

Share This