Steeds vaker worden bedrijven slachtoffer van ransomware. Wat is ransomware precies en hoe kunt u zich hier het beste tegen wapenen?

Wat is ransomware?

Ransomware is een stukje malware (kwaadwillende software) dat op een server, pc, laptop, tablet of smartphone wordt geïnstalleerd. Met deze ransomware worden bestanden versleuteld (encrypted) en geblokkeerd (gegijzeld) waardoor systemen, applicaties of informatie voor gebruikers niet meer toegankelijk zijn. Slachtoffers van ransomware worden gedwongen (afgeperst) om een bedrag te betalen waarna ze weer toegang tot hun systemen, applicaties of bestanden wordt beloofd.

Wij raden slachtoffers van randsomware altijd af om te betalen. Veelal worden de versleutelde bestanden onvoldoende hersteld waardoor problemen blijven bestaan of kunnen terugkeren. Daarnaast kan betalen nieuwe ransomeware aanvallen uitlokken.

Hoe voorkomt u slachtoffer te worden van ransomware?

Ransomware wordt veelal via e-mails, websites of torrents verspreid. En dat dit ongemerkt en zelfs op websites gebeurt waarvan je het niet verwacht, blijkt wel uit het bericht ‘Grote Nederlandse websites verspreidden malware’ dat de NOS maandag 11 april publiceerde.

Wat moet u doen om geen slachtoffer te worden van ransomware?

Open geen verdachte bijlagen in e-mails

Ontvangt u een e-mail van een onbekend persoon of e-mailadres dan kan deze een bijlage met ransomware bevatten. Het kan echter ook zijn dat u een verdachte e-mail van een collega of contactpersoon ontvangt. Open in beide gevallen nooit de bijlage.

Gebruik een up-to-date antivirus pakket

Een goed antiviruspakket herkent ransomware voordat het schade aan uw systemen kan aanrichten. Maakt u al gebruik van een antiviruspakket, zorg er dan voor dat deze up-to-date is.

Installeer updates en patches

Updates en patches worden vaak gebruikt om beveiligingslekken te dichten. Zorg er daarom voor dat uw systemen en applicaties zijn voorzien van de laatste updates en patches die door uw leveranciers worden aangeboden. Door structureel patch management toe te passen, geeft u ransomware minder kans schade aan te kunnen richten.

Wat te doen als u slachtoffer wordt van ransomware?

Mocht u slachtoffer worden van ransomware, neem dan direct contact met ons op. Het terug zetten van een recente backup is de beste oplossing. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systemen, applicaties of data bestanden geheel vrij zijn van ransomeware. In sommige gevallen is het noodzakelijk om terug te keren naar een oudere backup wanneer systemen, applicaties of data bestanden al langer geïnfecteerd blijken te zijn.

Cloud backup een veilige oplossing

Steeds vaker maken bedrijven en non-profit organisatie gebruik van cloud backup oplossingen. Cloud backup oplossingen verminderen de investeringskosten in dure on premise backup apparatuur en kunnen eenvoudig redundant worden uitgevoerd. Hierbij worden backups op twee verschillende locaties in de cloud opgeslagen. Daarnaast wordt de interne IT-organisatie minder belast wat eveneens kosten bespaart.

Cloud backup biedt een volledig geïntegreerde, snelle en veilige manier om backups te maken, te repliceren en deze vanuit de cloud terug te zetten wanneer dat nodig is. Daarnaast bespaart het u de kosten en complexiteit die de bouw en het beheer van een eigen backup inrichting met zich meebrengen.

Wilt u meer weten hoe u uw ICT omgeving beter kunt beveiligen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

 

CommITment werkt o.a. voor

 

 

Share This