Weet u nog…? De tijd dat een werknemer bij uitdiensttreding z’n sleutel inleverde, een doos met persoonlijke eigendommen pakte en het pand verliet? Inmiddels hanteert u ongetwijfeld een uitgebreider protocol voor vertrekkende werknemers. Naast de sleutel zijn er vaak nogal wat bedrijfseigendommen in te leveren, zoals laptop, telefoon en auto. U bent bewust bezig met de beveiliging van gegevens binnen uw organisatie, dus ook de toegang tot uw bedrijfsnetwerk en -applicaties blokkeert u voor uw ex-medewerker. Prima, alles geregeld. De boel zit op slot.

Of niet…? Onbewust creëren veel ondernemers beveiligingsrisico’s, doordat zij vergeten de toegang tot het wifi-netwerk af te schermen voor oud-werknemers. Kwaadwillende slimmeriken kunnen zich via dat achterdeurtje vrij eenvoudig alsnog toegang verschaffen tot het bedrijfsnetwerk en de daaraan gekoppelde apparatuur en applicaties. En dat is nou juíst waarom u een protocol bij uitdiensttreding had opgesteld!

Standaard protocol: bedrijfs-wifi blokkeren

De toegang tot uw bedrijfsnetwerk en -applicaties wordt in de meeste gevallen geregeld via instellingen in de Active Directory. Treedt een medewerker uit dienst, dan past systeembeheer de instellingen in de Active Directory aan en is de toegang voor deze persoon geblokkeerd. Bij de meeste organisaties is dat standaardprotocol. Ook het blokkeren van de toegang tot het wifi-netwerk kan via de Active Directory. Voorwaarde is wel dat de Active Directory een koppeling heeft met de wifi-router.

Eenmalige investering voor betere IT-beveiliging

Wat is er nodig om die koppeling te kunnen maken? Er moet een zogenaamde authenticatie server worden ingericht die de verbinding vormt tussen de Active Directory en de wifi-access points (draadloze toegangspunten). De wifi-router moet bovendien geschikt zijn om met de authenticatieprotocollen te kunnen ‘praten’. Het inregelen van de Active Directory authenticatie en de aanschaf (zo nodig) van de juiste wifi-apparatuur, is een eenmalige investering. Als dat eenmaal is geregeld, maakt u geen extra kosten meer en houdt u ex-werknemers automatisch buiten uw wifi-netwerk. Wel zo’n veilig idee.

 

CommITment werkt o.a. voor

 

 

Share This