Voor bedrijven en non-profit organisaties die een migratie naar de cloud overwegen, zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij de keuze voor een migratie naar de cloud. Een van die factoren is het cloud servicemodel waar we het in dit blog over gaan hebben.

Dit zijn de meest voorkomende servicemodellen:

  • IaaS: Infrastructure as a Service
  • DaaS: Desktop as a Service
  • SaaS: Software as a Service

Onderstaand een aantal voorbeelden van het gebruik van deze verschillende service modellen.

Cloud service modellen CommITment - CommITment cloud computing

Public, Private, of Hybrid cloud?

De meeste bedrijven gebruiken meerdere applicaties om hun bedrijfsprocessen te ondersteunen. Niet omdat ze dat zo leuk vinden maar omdat er simpelweg niet één applicatie of Saas dienst is die alle functionaliteiten biedt om alle bedrijfsprocessen te ondersteunen.

Daarnaast is er veelal sprake van verschillende niveaus van vertrouwelijkheid van informatie dat de keuze voor een bepaald type Cloud oplossing bepaalt. Er zijn drie basisopties:

  • Public: uw bronnen worden volledig gehost door een cloudprovider zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Compute Engine.
  • Private: u maakt uw eigen private cloud met behulp van een platform zoals OpenStack of VMware’s vCloud of huurt een private cloud oplossing via een lokale hosting partner.
  • Hybride: applicaties en data zijn verspreid over zowel private als public cloud platforms.

Met een gezonde mix van on-demand betrouwbaarheid, hoge beschikbaarheid, beveiliging en lagere operationele kosten, kunnen hybrid cloud oplossingen aantrekkelijk zijn. Hybrid cloud oplossingen bieden veelal het beste van beide (public en private) werelden.

Applicaties voor een migratie naar de cloud beoordelen

Nadat een cloud service model en het type cloud zijn gekozen, wordt het pas echt lastig. Zijn de applicaties die worden gebruikt wel geschikt voor het gebruik in de cloud? Hier zijn enkele factoren die een rol spelen bij een succesvolle migratie:

Complexiteit van applicatieontwerp

Sommige traditionele applicaties zijn zo gecompliceerd en nauw gekoppeld dat klanten misschien niet bereid zijn om het opnieuw te bewerken. De belangrijkste vereiste voor elke succesvolle migratie is echter dat de app een gedistribueerde architectuur moet volgen en dat deze schaalbaar moet zijn door het ontwerp. Hulpprogramma’s zoals PaaSLane en Cloudamize kunnen u helpen de beschikbaarheid van uw apps in de cloud te beoordelen. De Migration Hub-service van AWS is een one-stop-shop voor alles wat u mogelijk nodig hebt om de bereidheid van uw applicatie voor cloudmigratie te ontdekken en te beoordelen.

Integratie complexiteit

Elke applicatie heeft zijn integratiepunten, zoals betalingsgateways, SMTP-servers, webservices, externe opslag en externe leveranciers. Het is erg belangrijk om de impact van de cloudmigratie op die afhankelijkheden te analyseren. Soms leidt dit tot onverwachte connectiviteits- of authenticatie-uitdagingen. Deze moeten vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost.

De meest kritische (en vervelendste) taak is om al deze integratiepunten te identificeren. Aangezien oudere applicaties veelal slecht gedocumenteerd en de oorspronkelijke ontwikkelaars mogelijk niet langer beschikbaar zijn, kan het zijn dat elk integratiepunt handmatig doorlopen moet worden. Afhankelijk van het aantal applicaties kan dit een zeer arbeidsintensieve exercitie zijn.

Het host-besturingssysteem

Een ander belangrijk punt om te weten is of alle applicaties op hetzelfde besturingssysteem draaien. Applicaties kunnen alleen draaien op een specifiek besturingssysteem (of OS-release). Als deze niet compatibel is met de beoogde cloud provider, dan moet er gezocht worden naar een werkbaar vervangend besturingssysteem, een andere cloud provider of eenvoudigweg het hele project opgeven. De meeste cloudproviders bieden bijvoorbeeld geen 32-bits besturingssystemen en andere hebben mogelijk onverwachte abonnementsvereisten. Het is het beste om dit onderzoek van tevoren te doen.

De applicatiedatabase

De database is uiteraard een cruciaal onderdeel van elke applicatie. De complexiteit en gevoeligheid van de data, maakt het verplaatsen en migreren ervan regelmatig tot een uitdagende klus.

Netwerk

De meeste cloud omgevingen bieden geen ondersteuning voor multicasting. Dus wanneer er binnen de organisatie toepassingen zijn die afhankelijk zijn van multicasting, dan is een migratie naar de cloud waarschijnlijk niet verstandig.

Tot slot

De cloud heeft de toekomst, zo veel is zeker. Echter het moment en de wijze waarop je als organisatie naar de cloud gaat, kan enorm verschillen. Bij CommITment hebben we hier veel ervaring mee. Zo bieden wij onze eigen private en public cloud platforms en helpen wij bedrijven en non-profit organisaties met privat, public en hybrid cloud oplossingen.

Meer weten over migratie naar de cloud?

Meer weten over onze cloud oplossingen of een migratie naar de cloud, neem dan contact op met Harrie Bolt op nummer 030-2760349.

 

Share This